Geschiedenis van de collectie

In januari 2006 fuseerden de Openbare bibliotheek, het Kunstcentrum Delft en de DiscOtake tot de nieuwe organisatie DOK. De collectie kunstwerken van Kunstcentrum Delft is bij deze fusie ondergebracht in een aparte stichting: de Stichting Kunstcollectie Delft. De collectie van ongeveer 3.100 kunstwerken is opgebouwd uit Werken op doek, Objecten, Grafiek/fotografie, Unicaten achter glas, en Audio/video/digitaal. Het betreft een collectie kunstwerken van 1960 tot 2016 met onder andere werken van Corneille, Jan Cremer, Armando, Henk Peeters, Jelis van Dolderen, Jan de Beus en enkele Delftse kunstenaars zoals Jan Schoonhoven, Bram Bogart, Jan Henderikse, Truus Nienhuis en Henk Molenaar.
 

NIeuwe koers voor DOK

Tien jaar lang werd de collectie door Stichting DOK geëxploiteerd en aan het publiek ter beschikking gesteld. 1 juli 2016 is DOK Delft gestopt met de uitleen van kunstwerken. DOK Delft heeft haar toekomstvisie opnieuw geformuleerd en vaart een nieuwe koers. Hierbij wordt een gedeelte van de kunstcollectie ingezet bij educatie projecten binnen het Delftse onderwijs.
 

Museum Prinsenhof Delft koopt 89 Delft-gerelateerde kunstwerken aan

De aankoop door Museum Prinsenhof Delft van 89 werken uit de collectie van de SKD betekent een belangrijke versterking van haar verzameling moderne kunst. De verworven groep bestaat voor het grootste deel uit werken op papier, waaronder meerdere werken van leden van de Delftse Informele Groep (1958-1959) en de daaropvolgende Nul groep (1960-1965). Daaronder Armando, Jan Schoonhoven, Henk Peeters en Jan Henderikse. Van de laatste zijn ook twee assemblages verworven, waaronder het werk Twin Towers Delft uit 2002, dat de blijvende band van Henderikse met zijn geboortestad demonstreert. Van Bram Bogart werden diverse litho’s verworven, waaronder Zonder titel uit 1971. Dit aspect van Bogarts oeuvre was nog niet vertegenwoordigd in de collectie van het museum, dat in 2021 een tentoonstelling zal wijden aan deze in Delft geboren kunstenaar ter ere van diens 100ste geboortejaar.
 

Verkoop

De overige kunstwerken worden hier ter verkoop aangeboden aan kunstminnend Delft en andere kunstliefhebbers. Hiervoor heeft Stichting Kunstcollectie Delft de hulp ingeroepen van Schipper Safestore Services B.V. die de collectie op dit moment in haar depot bewaart. Via deze website is de collectie uitgebreid te raadplegen. Ook kunnen er persoonlijke verzamelingen worden aangemaakt en kan er direct tot aankoop worden overgegaan. Prijzen variëren van € 14,- tot € 5000,-. De opbrengst uit de verkoop komt ten goede aan de Stichting Kunstcollectie Delft die daarmee de kosten van het beheer van de collectie hoopt te kunnen dekken.

Mijn kunstkavel
Laatst toegevoegde artikelen
U hebt niets op uw persoonlijke kunstkavel staan.